Tibetaner

Över 1,2 miljoner tibetaner har dött som en direkt följd av den kinesiska ockupationen 1949. Över 6 000 av Tibets rika centra för religion och kultur har förstörts. 1959 flydde Dalai Lama tillsammans med ca 80 000 tibetaner över Himalaya till Indien, där de levt i exil i över fyrtio år.

Buddhismen kom att bli den viktigaste måltavlan för kommunistiska “reformer” under ordförande Maos kulturrevolution och hundratusentals arresterades och sattes i fängelser eller arbetsläger. Det exakta antalet politiskt fängslade i Tibet före 1979 är okänt, men enligt vissa beräkningar har minst 70 % av fångarna avlidit i fångenskap.

Även i dag anses politisk och människorättslig aktivism, hur fredlig den än är, som ett ytterst allvarligt brott som resulterar i domar från ett år till livstids fängelse. På samma sätt utgör varje uttryck för stöd till Dalai Lama, till och med blotta innehavet av hans foto eller att man visar den förbjudna tibetanska nationalflaggan, skäl till gripande och fängelsestraff.

Tortyr är rutin vid förhör och förvar av politiska fångar i de tibetanska fängelserna. Tortyrmetoderna är varierade och utstuderat grymma; de inbegriper elchocker, slag med spikförsedda käppar, metallstänger eller gevärskolvar, bränning med rödglödgad metall, skållning med kokhett vatten, upphängning i tummarna eller i fötterna, sexuella kränkningar, långvarig exponering för extrema temperaturer, brist på sömn, föda och vatten, samt långvariga vistelser i ensamcell.

Läs mer på: www.tibet.se/ och www.tibetancommunity.se


Magazine editor arrested
Joleb Dawa, 38, a school teacher and the editor of Thurab Chu Nga literaly magazine, was arrested on 1 October in Chengdu (capital of Sichuan Province) on unknown charges. The next morning an estimated 15 police officers searched the book shop that he runs with his wife in Ngaba county, Ngaba Autonomous Prefecture, Sichuan Province. The police, who had a search warrant, confiscated a laptop and some notebooks. The reason for Dawa’s arrest is unknown although it might be connected to articles published in the magazine he edits.

Läs mer»


Condem suspended death sentences!
Seven Tibetans have been sentenced to death since April 2009. China has confirmed that it executed two of them, Lobsang Gyaltsen and Loyak, in October 2009. Five further Tibetans are currently serving death sentences suspended for two years from the time of sentencing. Latest news: On 25 May Sonam Tsering, a 23 year old Tibetan was sentenced to death with a two year reprieve. He is the seventh Tibetan sentenced to death in connection with the 2008 protests.

Läs mer»


Political prisoner: Lama Jigme Gyatso (aka Guri)
Following protests in Labrang, Lama Jigme, 42, a monk from Labrang Monastery, was arrested on 21 March 2008 for no apparent reason and subjected to torture for more than a month. He almost died in the interrogation room. On 3 September 2008 Lama Jigme made a videotape in which he gave testimony directly to the camera about the torture he suffered in detention.

Läs mer»


Läs fler artiklar om Tibetaner»