Makalösa historier om Kina. Liao Yiwu hotar enpartistaten

PEN:s medlemmar om författare i exil. Del 4.

När Liao Yiwu vandrade över gränsen till Vietnam i somras, vandrade han med 1,3 miljarder människors historieskrivning innanför hjärnbalken. Han lyckades ta sig ur Kina och vidare till Tyskland, där hans böcker är bästsäljare.

Det var massakern på Himmelska fridens torg 1989 som fick Liao Yiwu att vakna. Hans dikt ”Massakern”, inte utgiven men inläst på kassettband tillsammans med oljud och tjutande som skulle åkalla de dödas andar, ansågs subversiv av myndigheterna och han fick ett fyraårigt fängelsestraff. När han kom ut hade han förlorat sitt hem och sin familj och levde på gatorna som hemlös gatumusikant i den sydkinesiska storstaden Chengdu i flera år.

Läs mer

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *