SHRIC Debattartikel – Julklappar från Kina?

Med anledningen av att julhandeln är i full gång vill vi påminna om att vare sig mänskliga rättigheter eller vad vi i väst skulle räkna som rimliga arbetsvillkor efterlevs i Kina.

Men det är inte bara i de vanliga fabrikerna där arbetarna ofta arbetar långa pass för en mycket låg lön som de produkter vi hittar på hyllorna kommer ifrån. Många produkter kommer även från något av Kinas många arbetsläger (laogai).

Antalet arbetsläger är en statshemlighet. Enligt The Laogai Research Foundation finns det mer än 1 400 arbetsläger och över 300 av dessa är också registrerade som företag med export till väst.

Några av de produkter som tillverkas i dessa läger är bland annat tofflor, handdukar, ätpinnar och leksaker.

I dessa arbetsläger sitter både vanliga fångar men även en stor andel samvetsfångar som utgörs av uigurer, tibetaner, kristna, falun gong-utövare och de som kämpar för demokratiska rättigheter.

Man döms till arbetsläger utan rättegång där man tvingas utföra hårt arbete utan lön under långa arbetspass. Många av dem som sitter i dessa läger blir också utsatta för tortyr, våldtäkt och hjärntvätt.

Men det är inte bara frågan om huruvida de julklappar vi köper är tillverkade i arbetsläger eller inte. Det är också en fråga om var den ekonomiska vinsten tar vägen när vi i väst bedriver handel med Kina eller investerar där. Regimen använder dessa medel för att finansiera förtrycket av sitt eget folk, bygga fler arbetsläger, upprätthålla censuren, ockupationen av Tibet och företeelser som illegal organskörd av samvetsfångar på militärsjukhus.

Inför OS 2008 gav regimen ett löfte om förbättring och efterlevnad av FNs stadgar om de mänskliga rättigheterna. Verkligheten blev en annan med massarresteringar månaderna innan OS och vissa utländska journalisterna hotades med våld.

Kina är som vi vet ett slutet land och vi har mycket lite insyn i vad som pågår bakom den fasad som visas upp. Även landets egna medborgare lever ofta i okunskap om de många brott som begås av regimen. Internet är censurerat och alla mediekanaler är antingen statsägda eller under hård kontroll.

De flesta svenskar vill nog kunna köpa sina julklappar med något sånär gott samvete. Att helt upphöra med handeln med Kina är väl varken realistiskt eller rätt, men vi kan använda vår makt som individer och begära av vår regering att Sverige ska höra till de länder som verkligen tar ställning för mänskliga rättigheter när det gäller handeln med Kina.

Vi kan hjälpa till att sprida den information som finns tillgänglig till andra. Företag och industriers varumärken står i det långa loppet och faller med de val vi gör. Det gör även våra beslutsfattare och politiker.

Därför är det viktigt att vi sätter krav på den svenska regeringen och de företag som brediver handel i Kina. Att den ekonomiska vinsten vi gör i affärerna med Kina inte får vara på bekostnad av att oskyldiga människor berövas sin frihet och utsätts för tortyr och slavarbete.

Och att vi, när vi nu är ute och köper våra julklappar, inte ovetandes ska behöva svika vårt eget lands demokratiska värderingar eller FNs stadgar för de mänskliga rättigheterna.

Petra Lindberg

är ordförande SHRIC, Supporting Human Rights in China

Johan Alpmar

är vice ordförande i SHRIC

Rinzin Tsomo

ordförande i Tibetan Community in Sweden

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *